De ce ți-ai deschide un business în România și nu mai bine pleci din țară?
Ca să-ți deschizi un business oriunde în lume, îți trebuie o doză bună de curaj pentru că nu-ți poate garanta nimeni successul. Ca să-ți deschizi un business în România, îți trebuie mai mult decât curaj – ai nevoie de o doză bună de inconștiență.
Probabil că pierzi un job bine plătit, îți cheltui toți banii adunați cu greu, angajezi niște oameni pe care riști să-i dai afară dacă lucrurile nu merg conform planului. Și câte altele nu se mai pot întâmpla! Pe lângă toate aceste riscuri, în România te confrunți și cu instabilitatea sistemului legislativ și cu faptul că statul nu face decât să-ți bage bețe în roate și să te împovăreze cu taxe. Atunci, de ce ți-ai deschide un business în România?
Cine vrea să înceapă o afacere în România?
Dar haideți să vedem înainte de toate cine vrea să-și deschidă un business. Conform unui raport GfK din 2013, 1 din 2 tineri români cu vârsta de până în 39 de ani, doresc să înceapă o afacere proprie. Au o opinie bună cu privire la antreprenoriat tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (79%), dar și studenții (83%). Mai mult decât atât, 87% dintre persoanele cu studii superioare au o atitudine foarte pozitivă față de antreprenoriat, în timp ce 61% dintre aceștia se pot vedea începându-și propria afacere. În plus, un raport din 2017 al REGnet.ro privind profilul antreprenorului român care îți face firmă, atestă că antreprenorul este bărbat, are între 30 și 49 de ani, firma sa are ca obiect de activitate producția de software la comandă sau comerț online.
Cine sunt acești oameni atât de dornici să înceapă o afacere? Mare parte dintre cei care vor să-și deschidă o afacere au venit pe lume cu 10-15 ani înainte de Revoluție. Mulți s-au născut în comunism, dar fără a fi la fel de mult marcați de el ca părinții lor. Ei sunt copiii născuți în prima generație care a experimentat libertatea din liceu sau chiar din școala generală, iar alții s-au născut după Revoluție. Ei nu au fost infectați ca părinții și bunicii lor cu repere morale și sociale impuse prin constrângere. Nu au fost blocați între granițele țării, au avut ocazia să călătorească în afară și să descopere o lume mult mai mare și mai complexă decât tot ce au cunoscut familiile lor de origine.
Având acces la calculatoare și internet, ei au ajuns să trăiască într-un univers global, descoperind noi mentalități și viziuni asupra lumii. Ana, Maria, Ion, Sorin sau Mihai, indiferent de numele lor, acești tineri nu se văd cu nimic mai prejos decât cei din afara țării. Nu resimt complexul de a fi români. Cred în libertate mai presus de orice și nu vor să depindă nici de părinții lor, nici de stat așa cum au făcut aceștia și nici chiar de un angajator.
De ce vor să rămână în România?
Tinerii care vor să-și deschidă afacerile lor încă mai cred că schimbarea este posibilă, chiar și într-o țară înțepenită și închistată ca România. Nu are niciunul dintre ei, desigur, garanția că afacerea lor va rezista. Fac greșeli, riscă, se luptă cu statul, unii sfârșesc prin a fi învinși. Dar unii reușesc să învingă sistemul și prejudecățile fără a ceda dării de șpăgi și compromisurilor. Ei respectă regulile cinstei, muncii din greu și a curajului. Nu vor să facă parte din categoria „băieților deștepți” care lucrează cu statul.
Ce îi face să rămână aici când ar putea să plece oriunde în altă parte sau să lucreze pe bani frumoși într-o corporație? Poate că nevoia de libertate, dorința de a-și construi viziunea lor asupra lumii și convingerea că nu resemnarea, ci voința și dedicația sunt cele care pot transforma România, oricât de improbabil ar suna asta.
REGnet.ro e una dintre firmele care s-a deschis din convingerea că se pot face afaceri și cinstit în România și din respectul pentru acești viitori antreprenori. Mulți dintre ei sunt actualmente corporatiști sau oameni ocupați, care muncesc din greu și nu au timp să se ocupe de hârțogăria și alergătura implicate de deschiderea unei firme. REGnet.ro îi ajută rezolvând tot ce ține de asta, astfel încât ei să se poată ocupa doar să mute visul lor de pe hârtie în realitate.
Haideți să visăm împreună la o Românie mai bună!