4 secrete pe care trebuie să le cunoști despre TAXELE PFA
4 secrete pe care trebuie să le cunoști despre TAXELE PFA
În cazul în care vrei să-ți deschizi un PFA, trebuie să știi că e o idee excelentă! Nu este deloc dificil să întreții o astfel de firmă, așa că ai toate motivele pentru care să o înființezi.
Cu toate acestea, este foarte important să te pui la curent din timp cu taxele PFA. Astfel, citește în continuare articolul și află câteva lucruri importante despre acestea.
Iată ce trebuie să știi despre taxele PFA:
- Cei 10% pentru impozitul pe venit nu te lasă lefter
Foarte multe persoane se sperie de cei 10% pentru impozitul pe venit. Dacă te afli și tu în această situație, trebuie să știi că acest procent este unul destul de mic. Astfel, dacă acesta este motivul pentru care nu ai deschis încă PFA-ul mult visat, trebuie să știi că faci o mare greșeală.
Cei 10% pentru impozitul pe venit reprezintă o sumă foarte mică. De exemplu, dacă tu în anul precedent ai încasat undeva la 10.000 de RON, atunci în următorul an trebuie să plătești statului suma de 1.000 de RON. Cu alte cuvinte, această sumă este una foarte mică, în comparație cu încasările tale. Prin urmare, impozitul pe venit este unul infim.
- Plătești CASS și CAS doar după un anumit prag financiar
Dacă îți dorești să te știi la zi cu dările pentru sănătate și pensie, atunci poți plăti CASS și CAS de bună voie, fără să te oblige statul și încasările PFA-ului. În schimb, dacă îți dorești să plătești doar cei 10% pentru impozitul pe venit, este necesar ca firma ta să nu depășească financiar un anumit prag.
Astfel, dacă pe parcursul unui an câștigi 12 salarii minime pe economie, atunci este obligatoriu să-ți plătești dările pentru sănătate și pensie. Doar PFA-urile care nu reușesc să câștige aceste salarii minime sunt scutite de la plata taxelor pentru CASS și CAS.
- Este ușor de ținut contabilitatea unui PFA
Ceea ce este foarte interesant în cazul unui PFA este faptul că nu ai nevoie de contabil, deoarece este foarte ușor de ținut contabilitatea unei astfel de firme. Tot ceea ce trebuie să faci este să creezi un registru de intrări și ieșiri, unde să notezi toate încasările și pierderile, și să plătești la timp dările la stat.
În cazul în care nu vrei să-ți bați capul cu nimic din ceea ce ține de contabilitate, poți lua legătura cu un contabil care să te ajute, chiar dacă ai PFA. În felul acesta, te preocupi doar de serviciile pe care le oferi clienților și stai mult mai relaxat.
- Plătirea impozitului pe venit îți poate da mari bătăi de cap la început
Dacă îți dorești să plătești singur impozitul pe venit, fără ajutorul unui contabil, trebuie să știi că ai nevoie de puțină răbdare pentru început. Prima dată când trebuie să parcurgi acest proces ți se poate părea extrem de dificil, însă ulterior îți poți schimba radical părerea.
Pentru a achita impozitul pe venit este necesar să parcurgi mai multe etape, însă pe măsură ce repeți anual acest proces, totul devine mult mai ușor și rapid.
În cele din urmă, dacă te gândești de ceva timp să deschizi un PFA, nu mai sta pe gânduri, deoarece este o idee foarte bună!
Sursa foto: Pexels.com