Unde poate avea sediul un PFA
Dacă te-ai hotărât să înființezi un PFA, trebuie să ai în vedere că ai nevoie de un sediu profesional, iar sediul profesional al unei Persoane Fizice Autorizate (PFA) poate fi:
- în locuinţa proprietate personală,
- într-un imobil închiriat, subînchiriat sau folosit în baza unui contract de folosinţă cu titlu gratuit (comodat).
Un PFA nu poate avea sediul profesional la un cabinet de avocat, astfel cum pot avea societățile comerciale sediul social pentru maxim 1 an de zile la înființare. Mai mult, sediul profesional trebuie să fie într-un imobil (construcție), simpla existență a unui teren fără construcție nefiind suficientă.
Pentru ca un PFA să aibă sediul într-un spațiu dintr-o construcție, trebuie să prezinte dovada legală a posibilității folosirii spaţiului respectiv (contract de comodat, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, act de donaţie, certificat de moştenitor etc). De asemenea, PFA-ul are obligaţia de a-şi asuma răspunderea în ceea ce priveşte îndeplinirea normelor de funcţionare din punct de vedere PSI, sanitaro-veterinar, veterinar, protecţia muncii şi a mediului înconjurător, la locul în care îşi are stabilit sediul profesional, dacă va desfășura activitatea economică în acel loc.
O noutate începând cu anul 2017 este că nu mai avizul asociației de proprietari și acordul vecinilor nu va fi solicitat dacă PFA-ul va urma să aibă sediul profesional într-un spațiu ce face parte dintr-un bloc de locuințe dar nu va desfășura nicio activitate în spațiul respectiv. Spre exemplu, dacă deții un apartament într-un bloc de locuințe și vrei să îți stabilești sediul profesional în acel apartament, atunci nu vei mai avea nevoie de avizul asociației de proprietari și acordul vecinilor dacă în apartamentul tău nu vei desfășura nicio activitate a viitorului PFA.