3 forme privind recuperarea datoriilor

3 forme privind recuperarea datoriilor 2

În funcție de valoarea datoriei pe care o aveți de recuperat legislația permite folosirea uneia sau mai multor căi legale:

A. Pentru datorii sub 10.000 lei. Procedura cererilor de valoare redusă. Rapidă și eficientă

Prima variantă pentru datoriile ce nu depășesc 10.000 de lei este aceea de a urma procedura specială cu privire la cererile de valoare redusă, în temeiul art. 1026 din Codul de procedură civilă.

Astfel, introducând la judecătorie o asemenea cerere de chemare în judecată, demarați o procedură special implementată cu scopul de a oferi șansa unei soluționări rapide, fără a pierde inutil energie sau timp, precum și cu costuri reduse din punctul de vedere al taxei de timbru (maxim 200 de lei).

Avantajul principal este constituit de desfășurarea procesului în scris, nefiind necesar în principiu să vă prezentați în instanță decât în cazuri excepționale.

B. Pentru datorii mai mari de 10.000 de lei. Ordonanță de plată sau cerere de chemare în judecată ”clasică”

Ordonanța de plată este o procedură mai simplă care nu necesită dezbateri complexe, se aplică de principiu creanțelor (datoriilor) constatate prin înscrisuri (de ex. facturi) care au deja scadența îndeplinită. Necesită îndeplinirea unei proceduri prealabile (somație) și presupune o taxă de timbru de aprox. 200 de lei.

Cererea de chemare în judecată ”clasică” denumită și de drept comun reprezintă pornirea unui proces clasic. Aplicabilă în principiu creanțelor (datoriilor) care nu sunt întotdeauna constatate în integralitate prin înscrisuri și care necesită de principiu dezbateri mai complexe. Dezavantajul acestei căi îl reprezintă necesitatea plății unei taxe judiciare de timbru în raport de valoarea creanței.

De precizat este că aceste ultime două căi legale pot fi folosite și pentru creanțe sub 10.000 lei, însă soluția de la litera A este o cale special creată pentru datoriile de sub 10.000 lei cu avantaje ce o diferențiază.

C. Pentru datorii ale unei firme insolvente

În situația în care dețineți o creanță împotriva unei firme aflată în insolvență, atunci cel mai indicat este să deveniți creditor în cadrul procesului de insolvență în sine. Totuși, trebuie avut în vedere că șansele de recuperare ale unei creanțe sunt ridicate doar în cazul în care firma insolventă deține bunuri sau capital suficient pentru acoperirea tuturor datoriilor.