Dizolvarea și lichidarea unei societăți are loc în general prin hotărârea asociaților sau decizia asociatului unic pentru dizolvarea și lichidarea societăţii sau conform clauzelor din actul constitutiv al firmei. Asociații trebuie să stabilească cum se împarte patrimoniul societăţii şi cum se vor împărţi activele între asociaţi în cazul în care au existat sau dacă mai rămân după achitarea debitelor către creditori.
Cât durează?
Dizolvarea și lichidarea voluntară a unei societăți se exercită în 2 etape: prima etapă de publicare a hotărârii AGA de dizolvare și a doua etapă de dizolvare propriu-zisă.
Prima etapă necesită un termen de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii asociaților sau deciziei asociatului unic privind dizolvarea, la care se adaugă încă un termen de 15 zile pentru comunicarea de către Registrul Comerțului a hotărârii sau deciziei de dizolvare Monitorului Oficial. Prin urmare, prima etapa necesită un termen de aproximativ 45 de zile.
Cea de a doua etapă are caracterul unei mențiuni normale, iar astfel termenul este cel general, respectiv de aproximativ 4 zile de la momentul depunerii dosarului.
Ca urmare, termenul total al procedurii de dizolvare și lichidare ar fi de aproximativ 50-60 de zile.
Cât costă?
Taxele percepute de Registrul Comerțului sunt de aproximativ 122 de lei aferente publicării hotărârii AGA sau deciziei asociatului unic în Monitorul Oficial. Alte costuri ar putea fi legate de pregătirea documentelor contabile necesare (aprox. 500 de lei în cazul în care societatea nu are deja un contabil) sau cu privire la depunerea dosarului la Registrul Comerțului (aprox. 399 de lei, TVA și taxe curier incluse).
Ce acte sunt necesare?
Prima etapă presupune doar publicarea hotărârii asociaților sau a deciziei asociatului unic, deci nu este nevoie decât de hotărârea AGA sau decizia asociatului unic.
Însă, cea de a doua etapă necesită în anumite cazuri următoarele documente:
- situaţia financiară de lichidare şi de repartizare a activului aprobată de asociați sau asociat;
- bilanțul contabil al societății pe zero;
- raportul administratorului.
Este bine de știut că prima etapă ar putea fi anulată doar printr-o nouă hotărâre a asociaților sau decizie a asociatului unic în acest sens.