Infiintare Firma in 2020 – 5 lucruri bine de stiut
Daca te-ai hotărât să înființezi o firmă în 2020 și să începi o afacere este important să iei în considerare 5 aspecte importante aspecte cu privire la înființarea unei companii:
1. Impozit SRL/firmă în 2020
La înființare, o firmă dobândește calitatea de microîntreprindere. Prin urmare, impozitarea în acest moment constă dintr-un impozit pe venit de 3% și un impozit pe dividende de 5%.
Referitor la costurile lunare ale unei afaceri, acestea depind în primul rând de mediul în care se desfăşoară propriu-zis activitatea: online sau offline. Însă, trebuie să ai în vedere că un cost necesar de la care pleci este contabilitatea online. În plus, cheltuielile societății sunt legate de numărul de angajaţi şi de taxele ocazionate de salariile acestora, de mentenanţă, găzduirea şi securitatea afacerii pe internet, de furnizori şi livrarea produselor sau serviciilor, serviciile de marketing şi de relaţii cu publicul, precum şi cu cele legate de administrare. Mai mult, trebuie luate în calcul şi costurile legate de începerea afacerii, de achiziţionarea materiilor prime, precum şi alte costuri operaţionale.
2. Denumirea
Denumirea firmei este importantă deoarece ea va apărea în toate documentele emise de societate, precum și toate celelalte documente care au legătură cu societatea. Indicat este ca societatea să aibă o denumire aparte, deoarece există șanse mari ca denumiri comune să fie deja înregistrate. În plus, trebuie precizat că cifrele sau inițialele nu constituie elemente de diferențiere între denumiri.
3. Sediul social
Orice firmă trebuie să aibă un sediul social, iar stabilirea sediul social trebuie să fie într-un imobil (casă, apartament, clădire de birouri etc.). Sediul este important deoarece toate comunicările cu privire la firmă se vor efectua la sediul social indicat, indiferent că sunt comunicări din partea autorităților publice sau persoane private.
4. Obiectul de activitate sau codul CAEN
Alegerea obiectului de activitate se face în conformitate cu Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN) și presupune un domeniu principal de activitate (practic acel obiect de activitate care va sta la baza activităților companiei), cât și a domeniilor secundare.
La înființarea firmei nu se percep costuri suplimentare pentru alegerea mai multor obiecte de activitate secundare, astfel că este de preferat să alegeți încă de la început un număr mai mare de activități secundare.
5. Actul constitutiv
Actul constitutiv reprezintă documentul care atestă „crearea” societății și reglementează modul în care aceasta va fi organizată și va funcționa. Având în vedere faptul că forma și conținutul actului constitutiv sunt restrictive cu privire la anumite aspecte, întocmirea acestuia ar trebui să fie dispusă de specialiști, tocmai pentru a evita problemele ulterioare ce pot apărea în cazul unui act constitutiv incomplet sau care nu respectă prevederile legale.